Een symposium op de Time-out? De gasten hadden zo hun eerste aarzeling. Zoveel vreemde mensen op hun terrein. Uiteindelijk hebben ze zich vermand en waren de gasten vol enthousiasme om hun bijdrage te leveren voor een geslaagd minisymposium. Ieder met zijn eigen gave en mogelijkheid kreeg een taak toebedeeld. Een parkeerwacht regelt het verkeer. Een spelleider legt vol vuur een gezelschapsspel uit. Een schilder geeft een demonstratie schilderen. En gasten in de werkplaats stimuleren en coachen deelnemers van het symposium om iets moois te maken. Een paar gasten nemen de mensen mee voor een rondleiding. ‘s Avonds kijken we terug op een geslaagde dag.

En de deelnemers? In het verblijf van de vrijwilligers, Het Buyten spreekt Paul Blokhuis. Gepassioneerd vertelt deze wethouder uit Apeldoorn wat zijn blik op de toekomst is. De overheid trekt zich meer terug. De burger mag zijn plek meer gaan innemen. Dit geeft verschuivingen in de zorg en de financiering van de zorg. Paul Blokhuis wil wel en ziet ook mogelijkheden; versterk de burger en laat de mens mens zijn, dat herstelt. Het is en blijft een grote uitdaging. Grote partijen, kleine initiatieven en individuen moeten elkaar gaan verstaan om zorg te dragen voor ouderen en jongeren en de mensen aan de rand. Professor Jan Hoogland laat zien dat onderzoek aantoont dat vrijwilligers herstellen. Meer vrijwillig klinkt mooi en in hoeverre is men vrijwillig. Vrijwillig heeft met vrije wil te maken en vrije wil kan leiden tot een keuze; voor plichtsbesef. Hoe organiseer je dat of laat je dat gebeuren? Inspiratie en motivatie en ook noodzaak om keuzes te maken die het verschil maken. Bouw dat uit en benut het. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Het Passion heeft er ervaring mee opgedaan. Jet Jacobs benadrukt de kracht van mensen die bij haar over de vloer komen. Omnizorg, een organisatie die zorg en welzijn aanbied, activering en behandeling. Prachtig hoe ze naar de mens wil kijken, een mens met mogelijkheden en waar we van kunnen leren.

Het weer is prachtig en na de koffie wandelen professionals en vrijwilligers in de tuinen van Het Passion en spreken over wat ze doen en wat hun drive is. In viertallen wordt er gesproken over het effect van de aanwezigheid van de vrijwilligers. Gezamenlijk zijn de kernwoorden: onderling respect en waardering voor elkaar. Een luisterend oor en aanwezig zijn zonder agenda. Liefde en aandacht.

Voor de werkplaats spelen gasten en professionals het spel Molky, gemaakt door een van de gasten. Onder veel hilariteit ontstaat er verbondenheid. In de werkplaats zelf begeleiden gasten de professionals in het maken van een soort van kaartenrek. Handig om de visitekaartjes van je collegae er op te prikken, voor als je ze nodig hebt.

Boven in de vergaderzaal wordt er gezwoegd op een placemat, samenwerken met andere organisaties, vrijwilligers als collega en wat is onze gezamenlijke visie. Belangrijk leerpunt is dat gezamenlijkheid en openheid voorop staat. Durven we samen te werken? Hierna wordt de drie groepen rondgeleid door de gasten. Op hun locatie. De nieuwe moestuin. De samenwerking tussen Het Passion en Ontmoeting, het kantoor, De Deel als plek van ontmoeting, de werkplaats en de woonkamer en slaapkamers van de mannen. Gedreven en met liefde spreken de gasten over de plek. Prachtig om te zien en te horen.

Inloggen

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?